Poľská centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o 75 bodov

06.05.2022 Celý región

Varšava 5. mája (TASR) - Poľská centrálna banka pokračuje vo zvyšovaní úrokových sadzieb. Po aprílovom zvýšení o 100 bázických bodov zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu vo štvrtok o ďalších 75 bodov. Dôvodom je najmä vysoká inflácia a oslabovanie poľskej meny. TASR o tom informuje na základe správy poľskej agentúry PAP.

Menová rada Národnej banky Poľska informovala, že hlavnú úrokovú sadzbu zvyšuje o 75 bázických bodov na 5,25 %. Banka tak zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu už ôsmy mesiac po sebe. Sprísňovanie menovej politiky odštartovala v októbri minulého roka, keď kľúčovú sadzbu zvýšila z 0,10 % na 0,50 %.

Podobne ako v minulom mesiaci aj teraz poľská centrálna banka zvýšila aj ďalšie sadzby. Lombardnú sadzbu posunula z 5 na 5,75 %, rediskontnú sadzbu zo 4,55 na 5,30 % a diskontnú sadzbu zo 4,60 na 5,35 %. O 75 bázických bodov zvýšila aj depozitnú sadzbu. Tá tak vzrástla zo 4 % na 4,75 %.

Ďalšie rozhodnutia budú podľa banky závisieť od nových údajov, týkajúcich sa vývoja inflácie a ekonomickej aktivity, pričom banka bude zvlášť sledovať, aký vplyv bude mať ruská invázia na Ukrajinu na poľskú ekonomiku.
 

Vyberte región

mark